Stručný prehľad brúsok – poradíme vám, ako si správne vybrať!

Z osobnej skúsenosti vám môžeme len a len potvrdiť, že pokiaľ sa nebojíte domáceho majstrovania, tak brúska by nemala chýbať vo vašej výbave. Ako sa ale zorientovať v jednotlivých typoch? Na trhu totižto nájdete viacero druhov brúsok. V našom stručnom prehľade vám poradíme, ako si právne vybrať.

uhlova-bruska-ga9020k

Typy brúsok, ktoré nájdete na trhu

V ponukách predajcov pracovného náradia môžete natrafiť hneď na niekoľko typov brúsok. Spomenúť môžeme predovšetkým:

  • uhlové brúsky
  • priame brúsky
  • excentrické brúsky
  • pásové brúsky
  • vibračné brúsky

Viete, aké sú medzi nimi rozdiely? Každá z nich je totižto na niečo vhodná!

Uhlové brúsky

Uhlové brúsky sú spomedzi všetkých, ktoré spomíname, medzi domácimi majstrami najpoužívanejšie. Sú určené najmä na rezanie a oddeľovanie kovových materiálov, prípadne betónu či kameňa. Keď však použijete vhodný kotúč, uhlovou brúskou dokážete do určitej miery aj opracovať drevo. Týka sa to najmä povrchového odstraňovania starých náterov.

Priame brúsky

Priame brúsky, inak nazývané aj frézky, zvyknú byť súčasťou výbavy rôznych modelárov, resp. majstrov, ktorí si dávajú záležať aj na tých najdrobnejších detailoch. Slúžia totižto najmä na obrusovanie jemných plôch a spomínaných detailov. Popritom ich ale dokážete použiť aj na rezanie, frézovanie či vŕtanie.

Excentrické brúsky

Excentrické brúsky svojím prevedením náramne pripomínajú vibračné typy. Pri brúsení ale nevyužívajú len vibrácie. Ťažia totižto aj z oscilačného pohybu. Vďaka tejto efektívnej kombinácii dokážu odstrániť viac materiálu a vybrúsiť, resp. vyleštiť, povrch úplne najemno. Preto sa s obľubou používajú napríklad aj na brúsenie karosérií – no cudzie im nie sú ani drevené, kovové, plastové či tmelené povrchy.

Pásové brúsky

Všetko, čo potrebujete na efektívnu prácu s pásovou brúskou, je držať správny smer. Čo sa týka jej hlavných predností, využijete ich najmä pri brúsení veľkých drevených plôch. Poradí si však aj s lakovanými či tmelenými povrchmi. Dokonca, v niektorých prípadoch nie je nad jej sily ani kovový povrch.

Vibračné brúsky

No a na záver nemôžeme opomenúť ani vyššie zmieňované vibračné brúsky, ktoré oplývajú skutočne jednoduchou obsluhou a manipuláciou. Práce s nimi sa tak nemusia báť ani fyzicky menej zdatní páni či útlejšie dámy. Hlavná funkcia vibračných brúsok spočíva v brúsení dreva, prípadne plastu, tmelu či v ojedinelých prípadoch aj kovu. Zatiaľ čo na rovné plochy odporúčame vibračnú brúsku obdĺžnikového tvaru, do záhybov a rohov voľte šikovnú delta brúsku.

el-vibracna-bruska-bo3710

Odporúčania na záver

Pri práci s ktoroukoľvek z vyššie uvedených brúsok vám zakaždým odporúčame používať:

  • ochranné okuliare / celotvárový štít
  • respirátor
  • ochranné rukavice
  • ochranu sluchu

Upozornenie: Vašu brúsku si vždy pred použitím starostlivo skontrolujte, aby nedošlo k neželanému úrazu.